Konduktören minns linje 15

Jag var placerad vid Brännkyrkahallen, men tjänstgjorde ibland som konduktör på linje 15.
När man lånades ut
från Brännkyrkahallen till Råsundahallen innebar det vanligtvis att man fick en tjänst på spårvagnslinje 3 som gick till Haga.

Däremot kunde det hända att man på söndagar kunde få ett jobb på det vi kallade Fotbollståget. Då utgick spårvagnståget från Brännkyrkahallen och man började ta med passagerare vid första hållplatsen, som hette Årstadal.
Där kom resenärer på som åkt från Mälarhöjden och Fruängen med linje 13 respektive 14.
Så fortsatte man in till Hornsplan och via Västerbron till Fridhemsplan och vidare S:t Eriksgatan till Sankt Eriksplan - Odengatan - Odenplan vidare linje 15:s sträckning till hållplats Stråket. När alla passagerare lämnat spårvagnståget, ställdes vagnarna upp vid Råsundahallen där ett helt gäng rangerare organiserade det hela.
Vanligtvis skickade Brännkyrka två tågsätt.

Under uppehållet hoppade man på första möjliga vagn på linje 15 mot stan och hoppade av vid hållplats Stråket för att gratis få avnjuta matchen på Fotbollsstadion. Tyvärr fick man aldrig se slutet. Åter till Hallen för att straxt efter matchslut, rulla tillbaka mot hemmahamnen. De jobben var väldigt eftertraktade, så man fick dem inte så ofta.

Roland.

Upp