Här fortsätter vi visa skydden genom tiderna
Detta skydd är ett Concretaskydd som förmodligen Ekerö kommun bekostat själva.Hållplatsen heter Kanton.
I Järfälla kommun fanns också några exemplar med gröna väggar, vilka den kommunen bekostade.
SL:s skydd av denna typ var alltid röda.
Foto: Per Ekberg
Regnskyddet vid hållplatsen Sikvägen i Tyresö såg ut så här i april 1991. Foto: Per Ekberg
Här ser Du busskuren som fanns vid Sidvallsvägens hållplats i Tyresö 1991. Det sattes upp på prov av en av SL:s regnskyddsleverantörer. Troligen var det Knut Nilsson Marketing (KNM), men vi är inte helt säkra.
På flera platser i kranskommunerna till Stockholm fanns förr olika små trevliga "hembyggen".
Foto: Per Ekberg 1991

Väderskyddet på bilden står på en hållplats som heter Sörskogsleden i Sala. Hållplatsen angörs av stadsbussen i Sala, som kallas Silverlinjen, samt av linje 65 som går till Kumla kyrkby och Ransta. Skyddet är tillverkat av KNM trafiksystem i Klippan och modellen heter Vemo 82.
Foto: Ulla Widell april 2008

I Dalarna är denna modell den vanligaste förekommande typen av väderskydd. Detta står strax utanför Säter utefter riksväg 70. Hållplatsen angörs av linje 5 med destination Hedemora.
Foto Ulla Widell april 2008.

En liten välskött bussterminal vid Hoks station. Här den största hållplatsen i terminalen. Alla lägena var försedda med "blompottor". Mycket rent och snyggt.
Foto: Ulla Widell oktober 2004

Perrongen vid Hoks station är försedd med detta regnskydd. Foto: Ulla Widell oktober 2004
Vid Brommaplan stod detta SL-skydd vid linje 117:s hållplatsläge 1991.Lägg märke till SL-emblemet i skyddets glas. Foto: Per Ekberg
Detta "glashus" är en ovanlig konstruktion. Det fanns vid Rönninge stations busshållplats 1994. Det levererades av
Team Tejbrant och hade eluppvärmda sittbänkar.
.Foto: Per Ekberg
På Rissneleden i Rissne står detta 3-modulskydd. Lägg märke till den trefärgade stripen i överkanten på glasen. Det betyder att Flygbussarna stannar vid denna hållplats. På stripen i takkanten står det Bromma Airport.
Foto: Ulla Widell 2008-04-15
Detta väderskydd stod förr vid hållplatsen Tyresö Slott 1991. Fotot tog Per Ekberg i april 1991.
Samma sak här vid Sånga Säby på Ekerö. I SL:s register stod förr bara "privat" angivet. Vi gissar att ägaren till Sånga Säby Gård låtit bygga denna "väntsal".
Fotot tog Per Ekberg den 18 augusti 1991.
Denna busskur stod 1991 vid hållplats Österleden på Nynäsvägen i Skogåstrakten. Vem sa förresten att Österleden inte är byggd ännu 2008?
Nåväl, skyddet liknar provskyddet vid Karl XII:s torg lite grann, men just denna reklamfria modell vet jag inte om det fanns någon annanstans.
Foto Per Ekberg
Detta skydd är tillverkat av stenblock och kallas Precon. Det var ett mycket vanligt förekommande skydd förr. Vägverket vill dock få dessa utbytta eftersom det inträffat bilolyckor med svåra personskador som följd när bilar kört på regnskydden i halkan. Detta skydd står vid Frösthults kyrka i Uppsala län. I Stockholms län fanns drygt 100 sådana skydd kvar år 2005.
Foto: Ulla Widell 2008-03-21
Vägverket har tagit fram detta skydd i trä som ett alternativ till Preconskydden. Man vill ha det vid hållplatser på vägavsnitt där Vägverket är väghållare. Detta skydd står vid hållplatsen Lådö mellan Enköping och Sala utmed riksväg 70.
Foto: Ulla Widell 2008-03-21

I Västra Götalands Region finns denna hållplats. Lägg märke till dekoren på glaset. I Dalarna (se nedan) består dekoren av Dalahästar och i Stockholms Stad av S:t Eriksemblemet. Foto: Ulla Widell

I en villaträdgård iSmålandsstenar fanns detta hemmabyggda regnskydd i många år. Stormen Gudrun tog dock med sig skyddet i sin framfart. Erik Andersson byggde det av emballagevirke som blev över en gång. På bilden syns hans fru och jag vid ett av mina besök på 1980-talet.

Vill Du läsa mer om regnskyddshistoria? Då ska Du klicka på denna länk.
UPP