Resedagbok tisdagen den 5 januari 1982
Till nästa resdag

Idag var det ännu sämre än tidigare. Inte ens Radio Stockholm vet något. Det enda man säger sig veta är att Kungsängen-pendeln inte fungerar. På min pendellinje förefaller det inte finnas någonting att åka med. Tidningarna fortsätter att kritisera SJ, vilket jag anser vara helt riktigt att göra nu. Vad som kanske skulle kunna uppfattas som positivt är att kommunikationsministern äntligen tycks ha vaknat och försöker göra någonting, vad nu det kan leda till.

Man talar nu också om att sätta in ”gamla hederliga tåg”, det vill säga lokdragna bruna vagnar. Sådana vagnar vi populärt kallat ”snusdosor”. Det låter som om man trots SJ-ledningen hittat fyra tågsätt någon-stans ute i landet som skulle kunna tåla vårt kalla klimat. I sammanhanget kan man ju undra om det ändå inte vore bättre att ändra beställningen av de 20 nya tågsätten typ ”X10” till ett antal gamla ”B6” istället. Det vore nog både bättre och billigare.

Hur som helst kom jag i alla fall till stationen i Jakobsberg 06.37. Det k u n d e ju komma ett tåg. Och se! Det gjorde det också! Tåget gick visserligen åt fel håll för mitt resebehov, men det såg ut att fungera i alla fall. Jag steg ombord ändå, vilket visade sig vara en lyckad satsning. Jag fick sittplats direkt och eftersom det tycktes vara dagens första tåg, var detta rena förtjänsten. Hade jag stannat kvar i Jakobsberg, hade jag ändå fått åka med samma tåg. Resan gick för övrigt utan större störningar. Förseningen blev totalt 20 minuter.

Hemresan gick också ganska bra. Idag är det ju ”halvdag” som gäller eftersom det är Trettonde Dag jul i morgon och man därmed kan åka hem mitt på dagen. Jag kom till Centralen cirka 12.30 i akt och mening att åka med tåget som enligt tidtabellen ska avgå 12.49 mot Kungsängen, men redan 12.37 avgick ett tåg och det var nästan tomt. Förmodligen gick tågen ”lite hur som helst” tidsmässigt, men ”på rad”, för i andra riktningen (mot Västerhaninge) gick inget tåg 12.35 som det skulle enligt tidtabellen. Enligt vad jag senare fått veta, avgick det ett tåg först 13.15 (40 minuter senare trots att det ska vara 30-minuterstrafik på Västerhaninge-pendeln). Det tåget kom till Jordbro först 14.00, nästan en timme (eller exakt 57 minuter) sent.

Min egen hemresa, som således startade 12 minuter tidigare än jag räknat med gick mycket bra- till Barkarby!!- men strax efter avgången från Barkarby station blev vi stående vid röd signal i 16 minuter. Varför är det ingen som vet. Jag steg av vid Jakobsbergs station 13.10, lättad över att inte behöva anlita pendeltåget på Trettondag Jul.

Upp