Resedagbok juldagen 1981
Till nästa resdag

Denna dag skulle vi äta julmiddag i Jordbro. Det gällde att förflytta sig med tåg från Jakobsberg till Jordbro station och där byta till busslinje 837 för färd till hållplats Mostensvägen. Efter middagen skulle vi åka hem på samma sätt.

Vi skulle åka med det tåg som hade avgångstid 13.13 från Jakobsberg, men det kom givetvis inte i tid. Det snöade och temperaturen var 10 minusgrader.

Någon information lämnades inte i högtalarna, men 15 minuter försenat kom ändå tåget. Konstigt nog bestod det av 6 vagnar. Det brukade vara fyravagnarståg på helgdagarna. Förmodligen hade man inte klarat av att koppla isär vagnarna före helgen.

Vi åkte i andra vagnen. Den hade ingen värme. Det blev rätt kallt att sitta där i 50 minuter. Själva resan gick inte heller särskilt bra på sträckan Centralen – Älvsjö, men vi kom fram till Jordbro station i alla fall – fast 27 minuter senare än beräknat och givetvis genomfrusna. Vi var dock lagom försenade för att hinna med bussturen efter den vi skulle ha åkt med. Bussen gick precis i rätt tid, trots en förfärligt massa snömodd.

Efter en mycket trevlig dag i Jordbro återstod så hemresan. Bussen kom punktligt 20.00 och efter 7 minuter stod vi på stationen. Tåget skulle avgå 20.17. Medan vi förflyttade oss från bussen till perrongen hörde vi att man gjorde utrop i högtalaren på stationen. Meddelandet gällde dock ett tåg på en helt annan bana, nämligen Älvsjö – Södertälje.

Här fungerade i alla fall utropen. Sen att det inte gällde vår järnvägssträcka var en annan sak.

Inte kom det något tåg 20.17 inte! Snöfallet hade visserligen upphört men den extrema kylan var kvar. Ungefär 3 minuter efter det vårt tåg mot Jakobsberg skulle ha gått kom äntligen ett meddelande i högtalaren som gällde ”vår” järnväg. Tåget mot Västerhaninge var 30 minuter försenat!! Nu undrade man ju: Var ”nästa tåg” det tåg som skulle vänt i Västerhaninge och gått 20.17 från Jordbro mot Jakobsberg?

Någon information som gällde vår resa lämnades inte.
Nästa meddelande förkunnade att tåget mot Västerhaninge var på väg mot station Södertörns Villastad (som ligger i Farsta Strand). En sådan formulering vet jag yrkesmässigt betyder i realiteten att tåget just lämnat Älvsjö (en dryg halvmil från Farsta Strand). En snabb titt i tidtabellen bekräftade att det måste vara ”nästa tåg” (dvs. det som skulle gå 20.47 från Jordbro mot Jakobsberg). När klockan var 20.53 kom tåget som var på väg mot Västerhaninge. Genomfrusna klev vi på och åkte med åt fel håll. Vi hade ju stått nära nog en timme på perrongen och väntat i kylan.

Väl framme i Västerhaninge hörde vi högtalarutrop förkunna att tåget tyvärr blivit 15 minuter försenat. I själva verket var det minst 45 minuter försenat!

På hemvägen försökte jag räkna antalet mötande tåg. Det kunde ju vara så att denna pendelsträcka enbart trafikerades av fyra tåg, fastän det ska vara fem tåg ute på banan enligt avtalet. Tyvärr kunde jag inte med säkerhet få mina farhågor bekräftade. Själva resan (när den väl kom till stånd) gick relativt bra- men vi kom hem ungefär en timme senare än vi räknat med.   

Upp