Trafiksituationen vid Spånga station
den 27:e september 2010

Bilden ovan visar trafiksituationen vid Spånga Stations bussterminal kl. 15.45 måndagen den 27 september 2010, dvs när eftermiddagsrusningen inletts.
Fotografen "MrBuss", en av Sveriges bussfotografer, säger följande om situationen denna eftermiddag:

Med denna bild vill jag förmedla hur mycket rörelse det kan vara i en av Stockholms förorter en vanlig eftermiddag.
När bilden togs var det knappt 62 år sedan den första busslinjen fick ändhållplats vid Spånga station. Nu finns här en stor bussterminal som trafikeras av 10 busslinjer. När jag ser bilden, slås jag av följande fakta:

Ungefärlig turtäthet för linjerna vid Spånga i rusningstid hösten 2010 var:

Linje 117 trafikerades var 5:e min.
Linjerna 116 och 179 trafikerades var 7-8:e min.
Linje 119 avgick var 10:e min och på .
Linjerna 112, 118, 157, 512, 514 och 517 var det 15 minuterstrafik.

Inte så konstigt att det blir trångt i bussterminalen då! Flertalet av dessa linjer har dessutom ändhållplats vid Spånga station, varför det kan bli svårt att hitta uppställningsplats för bussen om man har mer än bara några minuter regleringstid. Ibland får man cirkulera runt terminalen något varv innan man hittar en ledig yta.

På bilden syns bl.a. 3 st 117. Den Umeå-blå vagnen (som nu är röd) ska säkert tidsreglera och den 117 som står till vänster om den blå bussen skall avgå före denna. Inte lätt för den föraren att ta sig in bakom 112:an utan att halva bussen står ute i körbanan.

Den buss på linje 116 som kör om den vagn på samma linje som står och lastar cirkulerar för att hitta en ledig plats eller är sen och avgår utan resenärer.
Det är inte helt ovanligt att man kommer in några minuter sen och redan skulle ha avgått. Då har efterföljande tur redan kört in och lastat alla resenärer. Man har inget annat val än att rulla iväg utan resenärer.
Annars skulle man bli olidligt sen och det skulle påverka nästföljande tur osv.

Situationen blir inte heller bättre av att många privatbilister kör in i terminalen för att hämta och lämna passagerare. Bakom vagn 4662 på linje 119 syns taket till en skåpbil.

Upp