Pers resa med vagn 4329
4329 på bilden ovan rullade på Norrtäljes gator i 4 år. Sommaren 2004 tog Buss-Micke denna bild vid busstationen när vagnen gick på den nya lokala bussinjen 659.

Först lite kuriosa om vagnen:

Vagn 4329 placerades i Vaxholm år 1987.
1991 slogs några trafikområden ihop och detta område kallades Åkersberga/Vaxholm. Vagnen stannade kvar där.
Från 1997 ingår området i Norrort och vagnen fanns kvar (troligen fortfarande i Vaxholm).
År 2000 flyttades vagn 4329 till Norrtälje och 2004 parkerades den i vagnreserven för att under 2005 överföras till Stockholm och där trafikera linjer i Söderort tills den utgick ur vagnparken.

Jag minns en lite lustig episod som hände när jag råkade åka med denna vagn 
på blivande stomlinje 173.
Vagnen var ju verkligen en "udda fågel " i Söderort eftersom det var en Volvo-buss och dessutom saknade bakdörr och var allmänt sliten.

Jag såg på håll att det måste vara denna, vid det tillfället SL:s äldsta vagn, som jag skulle få åka med. Turen var sen, bussen som sagt sliten och för kort (ledbuss skulle det egentligen vara på linje 173) så det var minst sagt trångt på bussen.

Dessutom hade det inträffat en större trafikolycka vid Älvsjö. En av resenärerna började skrika åt föraren för att han inte tog sig fram i trafiken trots totalstopp.

Ett annat problem var att det fanns en person på bussen som uppträdde mycket störande. Han gapade högljutt och jag var orolig att han hade en pistol på sig. Med tanke på totalstoppet var det lite olustigt. 

Efter att föraren sedan körde en genare väg för att spara tid och kom fram till Älvsjö station klev den störande personen av och alla pustade ut. Det var bara det att då kom det på en person med en underlig packning och ett illrött hår som täcktes av något slags garnnät av sällan skådat slag.
Sedan visade det sig att en äldre herre med dåligt minne fanns på bussen och föraren försökte med stort besvär övertyga honom om att han skulle stiga av bussen vid Bandhagen. Dessutom hade det hela tiden åkt en invandrarfamilj på den trånga bussen med massor med IKEA-kassar och barn. De skulle av vid 
Hökarängen men på något sätt höll de på att glömma halva packningen 
och ett av barnen när den enda bakdörren slog igen.

Allt detta inträffade på en vanlig SL-tur någon gång under 2005 
mellan Fruängen och Hökarängen.

Upp