Närtrafiken i Skåne och Blekinge län:
Närtrafiken i Helsingborg
med fakta och bild av Staffan Sävenfjord.

Från hösten 1990 gjorde Helsingborgs Lokaltrafik ett experiment med att köra småbussar i tät trafik, var femte minut. Bussarna kunde gå in på trånga gator i centrum och de hade få hållplatser men desto fler vinkområden. Någon tidtabell fanns inte utan en trafikledare höll reda på så att bussarna gick med jämna mellanrum. Verksamheten ägde rum i en barack vid Olympia och därifrån skickades alltså bussarna ut var femte minut. Sedan fick de försöka hålla dessa avstånd hela varvet men det lyckades inte så där över hövan bra. Det blev ibland hopklumpningar.

Det var ett projekt på två år och när den tiden gått ut förlängdes det inte. Framför allt var det väl kostnadsskäl som gjorde att man inte fortsatte. Bussarna var byggda på Renault Master av Habi i Haparanda. Från början var det 15 bussar men lite senare kompletterades de med en lite större buss av märket Renault Durisotti .
Namnet fick bussarna från den hamnfärja som under många år gick i Helsingborg tvärs över hamnbassängen till Parapeten. En kort sträcka för en färja men den sparade flera kilometers omväg jämfört med landvägen. Färjan tog bara resenärer och den var inte stor.

I dag (2010) är det så att i de områden i Skåne län där det inte finns tillräckligt med underlag för vanliga busslinjer, finns närtrafik i samarbete med kommunerna. Närtrafikresorna utföres ofta av taxi och ska förbeställas.
Man har rätt att anlita närtrafik om man har mer än två kilometer till närmaste hållplats och inte bor längs en vanlig busslinje. Resan måste beställas minst två timmar innan turen går.
Närtrafik finns i Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge.

"Öppen Närtrafik" i Blekinge län
med fakta hämtad från Länstrafikens hemsida hösten 2010

Då det inte finns bussförbindelser till alla platser i Blekinge, erbjuder man ett tryggt och bekvämt praktiska resealternativ som kallas Öppen Närtrafik.
Det fungerar som en förlängning av den vanliga kollektivtrafiken och gör det möjligt för resenären att komma till och från adresser som ligger långt ifrån ordinarie busshållplats.
Detta system vänder sig till den som bor eller ska besöka någon som bor minst en kilometer från närmaste busshållplats eller på en plats där bussen går högst två gånger per dag.

Det krävs inte något särskilt tillstånd att utnyttja Närtrafiken. Vem som helst kan resa med Öppen närtrafik. Den som vill nyttja Öppen Närtrafik beställer sin resa genom att ringa tel. 0455 -165 00.

De beställda Närtrafikresorna samordnas med beställda färdtjänstresor. Detta medför att man ibland får justerad restid och att man inte kan få resa just den tid man önskar utan det blir viss tidsjustering. Rådet till trafikanter på Öppen Närtrafik är då att man ska beställa sin resa i så god tid som möjligt. Vid beställning anger man vilken adress man vill bli hämtad på och därifrån reser man sedan till / från den närmsta ”målpunkten”, dvs. närmsta busshållplats eller tågstation för byte till den vanliga buss- eller tågtrafiken.

”Öppen närtrafik” fungerar alla dagar mellan klockan 9 och 17. En resa med Öppen närtrafik kostar för vuxna 20 kronor för den första zonen och 10 kronor för den andra zonen. Barn under 7 år reser gratis i sällskap med vuxen person som köpt biljett. För barn och ungdom upp till 20 år kostar det 12 kronor för första zonen och 6 kronor för den andra zonen.

MÅLPUNKTER FÖR SERVICELINJER I BLEKINGE

Karlskrona kommun (Norra Karlskrona),
Rödeby centrum (hållplats), Inglatorp (hållplats), Fridlevstad, (mataffären), Tving, (mataffären), Tving, (läkarmottagningen), Holmsjö, (mataffären), Holmsjö järnvägsstation, Nävragöl,(mataffären)

Knösöområdet
Lösen (hållplats), Lyckeby centrum (hållplats), Amiralen (hållplats)

Västra Karlskrona
Nättraby Hörnet (hållplats), Nättraby centrum (hållplats), Hasslö, mataffären (hållplats), Motellet (hållplats), Hasslö, (distriktssköterskemottagningen)

Aspö
Färjeläget, mataffären

Östra Karlskrona
Kristianopel, (mataffären), Fågelmara (mataffären), Torhamn, (mataffären), Sturkö (matffären),

Senoren, (mataffären), Sturkövägen (hållplats), Jämjö centrum (hållplats), Jämjö Parkvägen (hållplats)

Kättilsmåla
Augerums griftegård, Lösen (hållplats), Lyckeby centrum (hållplats), Amiralen (hållplats)

Östra skärgården
Bor man i Östra skärgården eller ska dit. åker man med skärgårdsbåten till Yttre Park. Därifrån kan man resa med Öppen Närtrafik, exempelvis till Jämjö.

RONNEBY KOMMUN

Norra Ronneby:
Kallinge torg (hållplats), Kallinge kyrka (hållplats), Kallinge vårdcentral, Kallinge, Olsgården, Backaryd, (mataffären), Hallabro, (mataffären), Hallabro, distriktssköterskemottagningen, Belganet, (mataffären), Eringsboda, (mataffären), Eringsboda distriktssköterskemot-tagning.

Östra Ronneby:
Listerby (hållplats)

Ronneby, Kungsgatan (hållplats):
Ronneby, Kungsgatan, (mataffären), Listerby, (mataffären), Listerby distriktssköterskemottagning, Johannishus (mataffären), Ronneby Resecentrum, Ronneby Hälsocenter

Västra Ronneby
Ronneby, Kungsgatan, (mataffären), Ronneby, Kungsgatan (hållplats), Bräkne - Hoby (hållplats), Bräkne-Hoby vårdcentral, Bräkne-Hoby, (mataffären), Ronneby Resecentrum, Ronneby Hälsocenter

Södra Ronneby
Ronneby, Kungsgatan (hållplats), Ronneby, Kungsgatan,(mataffären), Ronneby resecentrum

Karlshamns kommun

Norra Karlshamn
Svängsta centrum (hållplats), Asarum, Storgatan (hållplats), Asarum, kyrkan (hållplats)

Östra Karlsham
Hällaryd (mataffären), Åryd (distriktssköterskemottagningen), Karlshamns Resecentrum, Karlshamn, torget (hållplats)

Västra Karlshamn
Mörrums järnvägsstation, Mörrums kyrka (hållplats), Mörrum, Stationsvägen (hållplats), Björkenäs (hållplats)

Södra Karlshamn
Karlshamn, torget (hållplats), Karlshamns Resecentrum

Olofströms kommun

Resecentrum (hållplats), Aniara (hållplats), Läkarstationen, Gamla Torg (hållplats), ICA Maxi, Kyrkhult, (mataffären), Jämshög, (mataffären), Kyrkogården, Vilshult, (mataffären)

Sölvesborgs kommun

Nogersunds hamn för resande till och från Hanö, Mjällby, (mataffären), Mjällby, (distriktssköterskemottagningen), Hällevik (mataffären), Sölvesborgs Resecentrum, Sölvesborgs vårdcentral, Hästtorget / Järnvägsgatan, Valjevikens aktivitetscenter.

Vill Du läsa mer om servicelinjer och närtrafik klicka här

Upp